
این خاطرات، چند؟
اخیرا مرتضی شایسته، تهیهکننده فیلم سینمایی روز واقعه بودجه تولید این اثر را اعلام کرده است؛ رقمی حدود 70 میلیون تومان که 1373 صرف تولید روز واقعه شد و توانست از سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم را دریافت کند. به همین بهانه بد نیست هزینه تولید برخی دیگر از آثار مذهبی مشهور سینما و تلویزیون ایران را مرور کنیم. طبعا بخشی بزرگی از تفاوت هزینهها به خاطر تورم است و بخشی دیگر به تفاوتهای فنی یا مهارت گروه در کنترل هزینهها مربوط میشود.
فیلم سینمایی سفیر، سال 1361، هزینه 15 میلیون تومان
فیلم سینمایی روز واقعه، سال 1373، هزینه: 70 میلیون تومان
سریال امام علی(ع)، سالهای 1370 تا 75، هزینه: 270 میلیون تومان
سریال تنهاترین سردار، سال 1375، هزینه: 600 میلیون تومان
سریال شب دهم، سال 1380، هزینه: 300 میلیون تومان
سریال یوسف پیامبر، سالهای 1383 تا 86، هزینه: 7 میلیارد تومان
سریال مختارنامه، سالهای 1383 تا 88، هزینه: 20 میلیارد تومان
فیلم سینمایی محمد رسولالله، سال 1393، هزینه 110 میلیارد تومان
چند نکته
* دستمزد داریوش ارجمند برای سریال امام علی(ع) ماهانه 95 هزار تومان بوده است. مدت فیلمبرداری سریال جمعا 19 ماه بوده، اما وقفه چند ساله به دلیل تغییر مدیریت صداوسیما در آن رخ داده است. این سریال چیزی حدود 200 دقیقه حذفیات داشته است.
* در مورد هزینه تولید سریال یوسف پیامبر روایت دیگری هم وجود دارد که مربوط به روابط عمومی معزول کار میشود. او هزینه درست را 12 میلیارد تومان اعلام کرده است. تولید این سریال هم به دلیل برخی اختلافات با وقفههای طولانی روبرو بوده است.
* سریال شب دهم ابتدا قرار بود به عنوان یک فیلم سینمایی ساخته شود، اما حسن فتحی با توجه به کشش داستان نسخه سریالی آن را برای تلویزیون نوشت. پیش از تولید، در شبکه اول سیما اختلاف نظر شدیدی در مورد تایید یا عدم تایید متن وجود داشته است.
* هزینه ساخت لوکیشن فیلم سینمایی محمد رسولالله ساخته مجید مجیدی، چیزی حدود 33 میلیارد تومان عنوان شده است.در مورد سرنوشت و نیز هزینه نگهداری این لوکیشن پرهزینه بحثها، نقدها و شایعات فراونی وجود داشته است. فیلم در اکران روی پرده به فروشی حدود 14 میلیارد تومانی دست پیدا کرد.